Saturday, November 29, 2008

Kommunismiga konets


Venemaal käivad kompartei kongressi taustal jälle jutud, et Vladimir Iljitši ootab varsti mausoleumi asemel haud. Et ühiskond olla selleks viimaks valmis.

Arvata võib, et ongi. Kuid veel tõenäolisemalt on tegemist sarnase pseudoteemaga nagu meie pronksmehe puhul. Kus tekitatakse ühiskonnas kunstlik vastasseis, et tähelepanu kriisilt ära juhtida. Kommunistid on hääbuv jõud, häda siis nende peal talluda.

Muidu aga pole kommunismi enam ammu. Kõige rohkem ehk märkab seda korteris, kus vesi, nii külm kui soe, on tasuta ja peamiseks temperatuuri reguleerimise vahendina toimib jätkuvalt õhuaken. Ka Moskva metroo sõidab veel suhteliselt odavalt, ehkki kallineb kohe. Aga näiteks rongipiletite hinnad on juba niivõrd pöörased, et pakuvad tõsist "konkurentsi" lennukitele. Moskvas väljas söömisest parem ei räägi, üks odavamaid roogi siin on suši!

Ideoloogiaga on see-eest tehtud täispööre. Jah, Teist maailmasõda austatakse. Veidi seetõttu ka Stalinit. Aga muidu taastab Vene meedia tsaaride kultust. Ja kõikjal ehitatakse uuesti üles kommunistide õhku lastud pühakodasid.

Ei saanud kommunism usust jagu, Kristus osutus viimaks ikka tugevamaks...

1 comment:

arni.alandi said...

Kuidas selle tsaaride ja stalini suhtega õieti on? See on miski, millest pole ma praeguse Venemaa puhul kunagi päris täpselt aru saanud.

Aga muidu jauras Zjuganov eile sedamoodi, et ma kohe tundsin, et surgu välja jah:)