Sunday, August 16, 2009

Valgevenesse, näoga Euroopa suunas


"Kohtumiseni jaanuaris!" hüüdsid Moldova valimisi vaatlemas käinud ajakirjanikud.

Pea võimatu on ette kujutada, mida mõtlesid need, kes kirjutasid Moldova põhiseadusesse sisse seadusandliku tuumapommi. Mis kasu sellest, et nö läänelik opositsioon tõukas võimult kommunistid, kes kasutasid positsioonide säilitamiseks ka sõltumatute vaatlejate hinnangul kõikvõimalikke räpaseid trikke. Mis kasu sest, et vikerkaarekoalitsioon pani seljad kokku ning suutis erimeelsuste kiuste moodustada valitsuse. Põhiseadus nõuab, et parlamendil tuleb valida president, seda 61 häälega 101-st. Seda ülekaalu pole aga kellelgi.

Niisiis - kui ei sünni imet, läheb parlament jälle laialisaatmisele. Uusi valimisi ei saa teha enne uut aastat. Ja seni jätkavad vana kommarist president Voronin ja vana kommarite valitsus.

Ja see on õnnetuseks kogu Moldovale. Mitte, et kommunistid per se halvad oleksid. Aga see, mida nad enne valimisi korda saatsid - jõhker propaganda televisioonis oleks ehk leebe näide Tallinna käitumisest, kui sellega poleks kaasnenud sadade (!) sageli täiesti süütute inimeste vahistamine - tuues ettekäändeks parlamendi mahapõletmist aprillis - ja piinamine. Ikka nii, korralikult, Valgevene kombel.

Jah, Valgevene on see, kuhu riik kommunistide all kiirelt suundub. Ehkki näoga seisavad valitsejad Euroopa ja euroopalike väärtuste suunas. Veel samm edasi ja Eestil tuleks tõsiselt kaaluda sellise režiimi toetamise jätkamist.

Ja ometi pani rahvas seljad kokku, lauspropagandale vaatamata. Ometi oli jälle võimalus pöörata seda Euroopa vaeseimat, segaduses identiteediga riiki õiges suunas. Kui vaid seda põhiseadust ees ei oleks...

No comments: