Thursday, January 29, 2009

Kaks giganti - Sirõk ja Eesti


Fantastiline. Venekeelne AK tellis terve loo teemal, kuidas Mark Sirõk kavatseb võib-olla kohtusse kaevata Eesti riigi. Vist Euroopa kohtusse, kuigi tuntud advokaat Pavel Astahhov, kelle aega ta tund aega (kelle raha eest küll ometi??) Euroopa inimõiguste probleemidest vesteldes kulutas, soovitas pigem eeskätt Eestis asjad joonde ajada.

Aga olgu. Ma ei tea, kui usaldusväärne on hiljuti õigeks mõistetud kod Sirõk. Kuid mõned väited temalt ajavad harja punaseks. Kui vastab tõesti tõele, et teda kui astmaatikut hoiti kongis koos suitsetajatega, vaatamata palvele puhta õhu kätte üle viia, on tegu piinamisega. Kui tõesti helistati "kust vaja" tema töökohtadesse ja soovitati Mark lahti lasta, on tegu niivõrd jõhkra riigivõimu kuritarvitusega, et isegi piinlik ei hakka. Halb hakkab.

Paraku ma ei tea, kas Markil on õigus. Ent inimesena on tegemist sümpaatse noormehega. Kes EI vihka Eesti riiki kui sellist, tal on lihtsalt natukene teistsugune nägemus Eestist kui meie enamusel. Ja keda ei tohi sellepärast hukka mõista, ammugi mitte taga kiusata.

Mark mõisteti kohtus õigeks. Loodan sügavalt, et õigeks jääb ka Eesti riik. Et väited teistimõtleja tagakiusamisest osutuvad vähemalt liialduseks kui mitte suisa vääraks.

2 comments:

Larko said...

Astahhovil on täiesti õigus: Euroopa Inimõiguste Kohus ei saagi ühtegi asja mentlusse võtta enne kui kohtutee kodumaal on lõpuni käidud. Prokuratuur ilmselt õigeksmõistva kohtuotsuse vaidlustab ehk kirminaalprotsess on veel pooleli. Kui Sirok lõpuks õigeks jääb, kerkib küsimus, mis alusel ta siis Euroopa kohtu poole pöörduda soovib. Kui asi on kohtueelses kohtlemises, tuleb tal ilmselt Eesti kohtusüsteemi kaudu tsiviilhagi ajada ja see vajadusel kuni Riigikohtuni edasi kaevata enne kui Euroopa kohus võib mõhkugi öelda. Kriminaalprotsessis õigeks jäämise korral on tal niikuinii õigus hüvitisele ehk mul on raske ette kujutada, et tal jääkski midagi, mida Euroopa kohtus nõuda.

Indrek said...

Aga milline see tema nägemus Eesti Vabariigist siis on? Kas Venemaa Föderatsiooni Balti krai Eesti oblast??

sellise asja eest pannakse inimesi eluks ajaks vangi.. sest see on riigi reetmine..