Sunday, April 12, 2009

Võõraviha


Vabandust kõige ees, kes on blogis pikalt sissekandeid oodanud. Ei sünni siin Venes midagi märkimisväärset, väikesed arengud, kõik ootavad, mis saab Sotši valimistest, kus esimene kord tulekul reaalselt vabad valimised (mööndustega).

Aga kirjutama pani jahmatus, kui lugesin delfist kommentaare oma loole siin eesti keelt õppivatest Vene tüdrukutest. Tublid üheksa tütarlast, verinoored, kes enamik pärit Vene provintsidest, murdnud end läbi Moskva ülikooli ja pingutavad kogu väest, et meie väikese riigi keel selgeks saada.

Ja kommentaarid: agendid! (kõige hullem oli veel eessõnaga 'mõrvarlikud', õnneks kustutas delfi selle ära). Tiblad! ah, lugege ise, kui tahate rohkem teada eesti kommentaatorite leksikast.

Need tüdrukud ei tea veel poliitikast peaaegu midagi, pronksimees tektias vaid hämmeldunud kulmukortsutusi - ja siiani on nad lihtsalt olnud nii Eestis kui selle keelest siiras vaimustuses. Aga nüüd näevad nad kahjuks ka seda teist, vihkavat Eestit. Mis sest, et seda on ehk vähe - aga niisugune mõnitamine võib päris suur shokk olla, mis kõvasti motivatsiooni vähendab.

Mul on ülimalt piinlik. Ja ehkki toetan sõnavabadust äärmuseni, tekkis eile esimest korda tahtmine kellelegi selliste asjade eest vastu hambaid anda. Sest tegu on äärmusliku vihkamise õhutamisega. Jälgid on sellised inimesed. Ja jah, õhutan viha sääraste vastu.

Ja jätan siinkohal kõrvale teise temaatika: endassesulgumise. Ärgu õppigu jah keegi meie keelt, elame uhke ja tundmatu saarekesena...

2 comments:

Archie said...

Väga vahvad tüdrukud tundusid su loo järgi, Jaanus vist kirjutas ka neist kunagi, oli see blogis või EPLis, ei meenu hetkel.

Delfi jne analoogiliste kommentaaride asjus saab mõistlikul inimesel olla ainult üks retsept: ära kirjuta, ära loe.

Simo Runnel said...

Minu postkasti jõudis ainult kommentaar, et kohalikud venelased peavad ka eesti keelt õppima, ärgu nad öelgu, et hakkama ei saa, kui Moskvas saadakse. Millele ma vastasin, et 19. sajandil olevat Siberisse rändajate hulgas venelastel eesti keele õppimine kergem olnud kui eestlastel vene keele.