Monday, December 15, 2008

Ära sega tööd teha!


Just nii hõikas OMONlasele fotograaf, kellele turske laigulises mundris sell oli ette astunud. Kuid see, mida OMONlane tegi, oli paraku hoopis tema töö - meelt avaldava opositsionääri türmi vedamine.

Küüniliselt võib öelda, et pühapäeval sai Moskvas oodatult teatrit. Mittenõustujad - kirev grupp väga erinäolistest Kremli-vastastest rühmitustest - tuli keelatud meeleavaldusele. OMON ja miilitsad võtsid nad pikema jututa kinni. Ajakirjanikud said häid pilte. Ilmselt kellelegi väga haiget ei tehtud, igaühel oli oma roll.

Opositsiooniga on siin aga nutune seis. Laupäeval lõid nad kes teab juba mitmenda platvormi, seekord siis Solidaarsuse nimelise, mis peaks justnagu kõik demokraatlikud jõud ühendama. Paraku pole pärast nii paljusid luhtunud katseid suurt usku kellelgi, nagu aitaks brändivahetus demokraatiat Vene inimesele südamelähedasemaks teha. No võib-olla kriisi tõttu, aga siiski...

Esialgu pole neist lihtsalt vastast. Võim vilistab ülbelt kõikidele normidele ning vastu hakata pole millegagi. Mida teha, kui miilits opositsionääride bussi Himkist linna ei lase? Lihtsalt ei lase ja kõik. Või kui mõnd aktivisti kodust välja ei lubata? Või kui arreteeritakse veel enne, kui meeleavalduse lähedalegi jõuad? Kellele sa kaebad?

Teisalt aga valitseks justnagu demokraatia. Kremlimeelset Noort Venemaad ei sega keegi isegi nii võigast tegu toime panemast, kui murtud jalgadega lammaste toimetamine opositsiooni kogunemiskohta. Suveräänne demokraatia, öeldakse.

No comments: